Új!Elindult honlapunk!

Sport

Ungvári Attila és Özbas Szófi is cselgáncs Európa-bajnoki bronzérmes Szófiában

2 Mins read

A 63 kilogrammos Özbas Szofi bronzérmet nyert a szófiai cselgáncs Európa-bajnokság szombati versenynapján, megszerezve ezzel a sportág 50. magyar Eb-bronzérmét. Ungvári Attila pályafutása harmadik kontinensbronzát hozta ma össze, bátyja, Ungvári Miklós ezúttal már kapitányként bíztatta a tatami mellett.

Özbas Szofi, a 20 éves magyar judoka – aki korábban három korosztályban is Eb-aranyérmes lett – első felnőtt Eb-éremmeccsén a cseh Renata Zachovával csapott össze, pályafutása során már ötödször. Izgalmas személyes tétje is volt ennek a mérkőzésnek, hiszen az eddigi négy csatából a 21 esztendős ellenfél csak az elsőt tudta megnyerni még hat évvel korábban, a 2016-os ifi kontinenstornán. A húsz esztendős magyar reménység pályafutásának első érmét szerezte felnőtt világversenyen.

Szófia, 2022. április 30. A cseh Renata Zakova (fehér) és Özbas Szofi a szófiai cselgáncs Európa-bajnokság nõi 63 kilogrammos kategóriájának bronzmérkõzésén 2022. április 30-án. MTI/EPA/Vaszil Donev

A hatodik összecsapást kezdettől fogva kézben tartotta a magyar dzsúdós, ellenfele nem tudott mit kezdeni a fogásával, majd a meccs derekán a Budapesti Honvéd SE olimpikonja egy belső horogdobásra vazaarit kapott. Mivel Zachova a hátralévő időben is teljesen veszélytelen volt, végül Özbas ünnepelhetett, aki a magyar dzsúdósport 50. Eb-bronzérmét gyűjtötte be. Egyben ez volt a magyar judosport kilencvenkilencedik érme, de csak néhány percet kellett várnunk a századikra.

A későbbiekben a 81 kilós Ungvári Attila ugyancsak a harmadik helyért lépett tatamira az szófiai Armeec Csarnokban az ukrán Hievorh Manukian ellen.

A Győri AC sportolója, Ungvári Attila remek formát mutatott a bolgár fővárosban: két magabiztos győzelemmel kezdett, előbb földharcban intézte el a lengyel Damian Stepient, majd a harmadik intésig hajtotta a brit Lachlan Moorheadet. A negyeddöntőben ugyan alul maradt a grúz Tato Grigalasvilivel szemben (őt ezen a napon aligha győzhette volna le bárki), de a vigaszágon a grúz származású Shamil Borchashvili ellen azonnal javítani tudott, így a harmadik helyért léphetett tatamira az ukrán Hevorh Manukjan ellen.

A tatami mellett a férfi szövetségi kapitány, Ungvári Attila bátyja, Miklós foglalt helyet, fivérével együtt eddig kilenc Eb-éremmel írták be a nevüket a magyar judo történelemkönyvébe. És meglett a tizedik is! A rendes küzdelmi időben nem sikerült eldönteni a medál sorsát, de a hosszabbításban Karvaly kerekedett felül, vazarival nyert, megszerezte pályafutásának harmadik Eb-bronzérmét, egyben a magyar judosport századik kontinensbajnoki medálját!

Szófia, 2022. április 30. Ungvári Attila (fehér) ünnepel, miután legyõzte az ukrán Hievorh Manukiant a szófiai cselgáncs Európa-bajnokság férfi 81 kilogrammos kategóriájának bronzmérkõzésén 2022. április 30-án. MTI/EPA/Vaszil Donev