Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Újabb gyors intézkedéseket kérnek az energia megtakarításában

4 Mins read

Sajtótájékoztatót tartott szerda délután dr. Ferenczi Norbert frakcióvezető, Rimóczi Gábor képviselő és Horváth József a CVSE elnöke az elmaradt termálvízzel kapcsolat megállapodás és energetikai témákban.

Horváth József kezdetben elmondta azért tartják a tájékoztatót, hogy az eddigi eredményeket az energiahatékonyság kapcsán megmutassák, előttünk álló kihívásokat, illetve bemutassák, hogy a CVSE hogyan tervezi a sportuszoda téli működtetését, ezzel kapcsolatban milyen nyitott kérdések vannak. Az uszoda energiahatékonyság esetében már megelőzte a korát a fűtés esetében a gázt már kiváltották a termálvízzel.

Ferenczi Norbert elmondta, hogy a képviselőtestület örömmel vette a kezdeményezést és döntött arról, hogy az új városi sportcsarnokot ezzel a megújuló energiával fogják fűteni és cserébe áramot adnak a CVSE számára. Egy együttműködési megállapodás megkötésére kérték fel polgármester urat, melynek határideje 2022. június 30. volt, de sajnos nem született meg. „Ugyanakkor nem csak ebben mutatkozik késés, a hátunk mögött is látszik, hogy a csarnok még mindig fel van állványozva, így feltételezzük, hogy a polgármester úr által év végére valószínűsített átadásra nem fog sor kerülni” – fogalmazott.

Ebben a témában, Horváth József a CVSE elnöke is kifejezte aggodalmát, mivel nem tudják, hogy a termálvízért kapnak-e elektromos áramot, nem tudják mennyibe kerül a működése a strandnak. A sátort már szeretnék felállítani, de még mindig nem volt megkeresés az irányukba, így nehéz számolni nekik is. A megfelelő üzemeltetéséhez szükséges nekik is számolni, De eddig a szándékon túl, semmilyen megkeresés nem érkezett hozzájuk. Mindezek ellenére biztosítják a ceglédieket arról, hogy a belső strand egész télen nyitva lesz. Nem szeretne árat emelni a strand, de fontos kérdés, hogy fel tudják-e húzni a sátrat mert ebben fontos kérdés az villamosenergia.

Rimóczi Gábor szeretné tudni, hogy a sportcsarnok kap-e napkollektorokat, vagy az elektromos áramot teljes egészében meg kell vásárolni. Ha nincs ilyen terv, akkor ehhez szükséges-e további forrást biztosítani a képviselő testületnek. A két termálkúttal rendelkezésünkre álló többletenergia a sportcsarnokon túl más intézmények, más létesítmények kiszolgálására is alkalmas, illetve hosszú távon egyre több és több épületet lássanak el megújuló energiával.

Ferenczi Norbert ismertette: a hosszú távú megtakarítások mellett gyors, veszélyhelyzeti intézkedések is fontosak. Ezt sajnos polgármester úrtól egyelőre hiába kérték. A televízióban bemutatott energiahatékonysági terv nem a veszélyhelyzetre született. Az akkor is elkészült volna, ha nincs energiaválság. Sőt ez a régi anyag kifejezetten figyelmeztet arra, hogy az az energiafelhasználás szigorú ellenőrzésének hiányában jelentős többletköltséget, mutatkozhat az, energiafelhasználás terén.

Rimóczi Gábor nem szeretné az eladott ingatlanok árát gázvásárlásra fordítani, mindenképpen takarékoskodni kell, amennyire szerződések engedik. „Tudjuk, hogy sok helyen minimálfogyasztással is számolnunk kell ezért az sem mindegy, hogy ezeket a most vagy később megkötendő szerződések tekintetében hogyan állítjuk be. Különös jelentősége lehet ennek a „külső strand” tovább működésének kérdésében. Egyre több fürdő zár be, szeretnék tudni a ceglédiek, hogy a Ceglédi Termálfürdő is bezár-e, vagy ha tovább kell működnie a kötelezően előírt minimálfogyasztás miatt, akkor az mekkora veszteséget fog okozni. Meg tudjuk-e tartani a munkahelyeket.” – mondta a képviselő

Ferenczi Norbert kitért rá, hogy szintén nincs információ róla, és semmilyen utalást nem tartalmaz a polgármester úr által a televíziónak bemutatott anyag arra vonatkozóan, hogy a nemrég használatba vett birkózócsarnok elektromos áramdíját és gázköltségeit ki fizeti. Úgy tudják jelen pillanatban ez a Sportcsarnok Kft-t terheli, de a birkózócsarnok tulajdonjoga kapcsán sincsenek pontos információik.

Horváth József azt az örömhírt osztotta meg, hogy a Malom tó széli lelátóhoz fúrt termálkút is üzemel és a lelátót és létesítményeit szintén megújuló energiával tudják ellátni. Ezzel a város komoly gázmegtakarítást érhet el. A CVSE el tudná látni megújuló energiával a birkózó csarnokot, de nem tudják, hogy ez egyáltalán napirenden van-e.

Végezetül Ferenczi Norbert elmondta „látszik, hogy csak a sport kapcsán mennyi nyitott kérdés van, pedig nyakunkon a fűtési szezon, és sajnos a televízióban közöltek ellenére veszélyhelyzeti intézkedési terv nincs. Mi továbbra is szeretnénk, ha lenne ezt leginkább az adatok, szerződések, energetikai felmérések birtokában lévő polgármesteri hivatal tudja kidolgozni, melyet polgármester úr irányít, de természetesen minden támogatást megadunk hozzá. Ha szükséges készek vagyunk rendkívüli testületi ülésen elhatározásokra jutni, de a képviselő testület csak akkor tud kötelező érvényű döntéseket hozni, ha összehívják.”