Új!Elindult honlapunk!

Közélet

A ceglédieket is várja a termálfürdő és a hidak városa

6 Mins read

Egy kellemes, napfényes novemberi napon a hajdani Moson vármegye székhelyének belvárosában, a XIX. századi paloták sorával ékes Mosonmagyaróváron jártával study touron a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának egy kisbuszra való csapata a Flexum Thermal & Spa termál és gyógyfürdő meghívására.

 Dr. Árvay István polgármester fogadta a vendégeket a városháza dísztermében, ahol manapság a kormánypárti képviselők a magyar történelem nagyjainak festményei, míg az ellenzékiek Ferenc József császár és felesége képei alatt kaptak helyet. A városvezető rövid tájékoztatást tartott a római kori Ad Flexum nevű őrhely környékén a Mosoni-Duna és a Lajta találkozásánál kialakult három helység (Moson, Óvár és Lúcsony) egyesítésével létrejött 34 ezer lélekszámú, járási székhely történetéről. Szó esett a néhány nagyüzem mellett döntően jól prosperáló kis- és középvállalkozásokkal rendelkező település kulturális rendezvényeiről és fő fejlesztési céljukról a termálvizes turizmusról. A helység önkormányzatára is kötelező 25%-os energiaköltség csökkentési intézkedések médiát érintő részeként, most jelent meg utoljára nyomtatott formában az önkormányzat Moson-vármegye című ingyenes lapja. Átmenetileg szüneteltetik a lap nyomtatott kiadását, és online formában teszik közzé az újság elektronikus hírportálján. Megtudtuk azt is, hogy november elsejéig a városban nagy számban lévő cégek egyikét sem kellett bezárni az energiaválság miatt. A polgármester hangsúlyozta, hogy a következő években is várják az új befektetőket, erre új telephelyeknek alkalmas területek előkészítésével, a szabályozási és infrastrukturális hálózatok kialakításával készülnek. A város közlekedési adottságaiból, Bécs és Pozsony közelségéből is adódó adódóan logisztikai, szállítmányozási tevékenységek letelepítése várható. A gazdaság növekedését segítheti a város jövőképében megfogalmazott regionális oktatási és tudományos központ kialakítása az egyetem bázisán és az un. „óváricumok” megismertetése hazai és külföldi piacon. A fürdőváros cím elnyerése és a gyógyvízre alapozható gyógyturizmus lehetőségeinek bővítése ezen ágazat fejlődését segítheti.

Dr. Pető Péter a megyei közgyűlés turisztikáért felelős alelnöke, a Szigetköz Turizmusáért Egyesület elnöke ismertette a város turisztikai értékeit és az abban kiemelt szerepet ellátó gyógyfürdő-, fogászati- és szépészeti turizmust, valamint a folyók és a Szigetköz biztosította vízi, gyalogos és kerékpáros turizmus kínálta lehetőségeket. Elmondta azt is, hogy a korábbi döntően osztrák turisták mellé mind nagyobb számban jelennek meg náluk csehek, szlovák és lengyelek. A turisztikai szolgáltatások körében, főként a termálfürdő fejlesztésével szeretnék a városban töltött vendégnapok számát növelni.

Rongits Attila fürdővezető   tájékoztatása szerint: A létesítményötvenöt éves múltra tekint vissza. Hosszú évek Csipkerózsika álmából felébredve, az elmúlt három év egymilliárd forintos fejlesztésének köszönhetően európai színvonalú fürdőintézménnyé vált. Hidrogénkarbonátos kloridos-jodidos-fluoros gyógyvize kiválóan alkalmas ízületi bántalmak, izomfájdalmak és reumatikus megbetegedések orvoslására, és zöldövezeti környezet várja a pihenni és a sportolni vágyókat is. A három szállodájuk egyikében működő gyógyászati központban a gyógyulni vágyók részére a fürdőgyógyászat és a fizikoterápia valamennyi válfaja rendelkezésre áll. A fürdő – dacolva a nehéz gazdasági helyzettel, egész évben várja a hazai és a külföldi vendégeit, fiatalokat és idősebbeket egyaránt.

Mosonmagyaróváron több igényes, kisebb-nagyobb látnivaló található. A Deák téren áll Nepomuki Szent János különösen szép barokk szobra. A várral szembeni oldalon található a Habsburg ház, ide szállásoltak be egykor a főhercegek. Habsburg Frigyes főherceg padon ülő szobrát a Magyar utca torkolatánál, település XIX. századi hangulatot árasztó sétálóutcája torkolatánál található. A közelében állították fel 2004-ben a Trianon-keresztet. A templommal átellenben helyezték el EU tagságunk évében az Európa-követ.

A Régi Vámház téren zászlóparkot alakítottak ki és ott tekinthető meg a helység történetét bemutató 102 éves Hanság Múzeum. A barokk hangulatú Magyaróvár egykori Fő utcáján áll a középkorban épült, szépen restaurált Cselley ház, melynek kapualjában látható Szent Rókus szobor a mai Deák tér szoborcsoportjának eredeti mellékalakja. A múzeum gazdag iparművészeti gyűjteményében gyönyörű XVII-XIX. századi bútorokat is őriz. Található barokk és biedermeier tárgyakkal berendezett szoba is. A múzeum különlegessége a fővárosi dr. Gyurkovics Tibor és felesége dr. Mika Irén elképesztően gazdag képzőművészeti és porcellán gyűjteménye, amely párját ritkítja hazánkban, melyben fellelhetők a XIX. és XX. századi magyar festészet legkiemelkedőbb alkotásai. A Cselley-ház pincéjében a látogatók megnézhetik a múzeum római kori kőtárának legszebb darabjait.

A látnivalók között kihagyhatatlan a hajdani XIII. századi vár helyére épült szabálytalan négysarkos palotaépület, a már csak alapfalaiban látható gótikus kápolnával. A vár délnyugati saroktornyában raboskodott 1472-ben Hunyadi Mátyás. A várkapu építéséhez római kori feliratos köveket is felhasználtak. A kastély ma a Nyugat-Magyagyarországi Egyetem egyik épülete. Előtte első és második világháborús emlékhely és 1956-os mementó is található. A várárok fölötti híd korlátjának támaszkodik a hajdani egyetemista, Fekete István író életnagyságú szobra, lábánál a kis Vukkal.

A városi malom várszerű épületét 1754-ben emelték, nem messzire tőle a Magyar utcában található a Szűz Mária királynő és Szent Gotthárd plébániatemplom. Az altemplom Habsburg kriptájának érckoporsójában nyugszik Frigyes főherceg és felesége. A pápai ajándékként idekerült katakombaszentek üvegkoporsóban nyugszanak. Érdemes még ellátogatni a mosoni városrész Nepomuki Szent János plébániatemplomába.

Kihagyhatatlan különleges látványossága a városnak az egykori 300 éves magtárból kialakított Természettudományi Élményközpont. Ez Magyarország legnagyobb tudományos játszóháza és felnőtt játszótere. A négy szinten a négy őselem, a Víz, a Föld, a Levegő és a Tűz titkait ismerhetjük meg.

A tervek alapján várhatóan jövőre elkészülő 800 millió forint értékű fürdőfejlesztés befejeztével visszavárják a szakújságírókat. A látottakról és kirándulást követően   részletesen beszámolok a város határában kezdődő Szigetköz turisztikai látnivalóiról. Ígérem, hogy a városban található 27 híd legszebbjeiről fotókat készítek. Ízelítőt mutatok továbbá a térség gasztronómiai jellegzetességeiről is.

Kőhalmi Dezső