Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Hippokratész Emlékérmet kapott Dr. Farkas József sebész főorvos

2 Mins read

A Magyar Orvosi Kamara 1999-ben „Hippokratész Emlékérmet” alapított, a kamara munkájában kimagasló érdemeket szerzett kamarai tagok kitüntetésére. A díjban azok a tagok részesülhetnek, akik emberi, orvosi magatartásukkal példaképül állíthatók, akik a kamarai munkájukkal, helytállásukkal méltán vívták ki a kollégák és a társadalom elismerését.

Dr. Farkas József a MOK-nak alapításától kezdve tagja, érdekvédelmi munkáját a ceglédi helyi szervezetben kezdte, ahol annak elnöki pozícióját is betöltötte.

A kamara 2007-es átalakítását követően a Pest Megyei Területi Szervezetben folytatta tevékenységét. 2007-ben alelnöknek választották, majd 2011-ben elnyerte a TESZ elnöki tisztségét. Elnökként a harmadik elnöki ciklusát fejezi be 2023-ban. Több évtizedes munkája során példát mutatott a kamara iránti lojalitásból, a kamarai élet iránti elkötelezettségből.

Lelkiismeretesen végzett alelnöki és elnöki munkája során, aktívan részt vett a Pest Megyei Orvos Napok tudományos rendezvény sorozatának szervezésében, melynek magas színvonalú előadásain keresztül megismerhettük a megyében dolgozó orvosok munkáját és a továbbképzési lehetőségen kívül a rendezvénynek a kollégák közvetlenebb kapcsolat építésében is nagy a jelentősége.

Szerepe van abban, hogy a Pest Megyei Területi Szervezet tagi szolgáltatásainak köre kibővülhetett, a második szakvizsga kötelező szintentartó tanfolyam részvételi támogatásával.

Választott hivatásához kamarai feladatai mellett is hű maradt, 1975. óta végzi sebészi tevékenységét a ceglédi kórházban.

Orvosi és kamarai közvetlen munkája mellett, folyamatosan igyekezett támogatni és védeni a kollégáit, biztatta, bátorította a bajban lévőket, ha valamilyen hátrányos helyzetbe kerültek. A COVID első hulláma idején napi telefonkapcsolaton keresztül tartotta lelket a tűzközelben dolgozó kollégáival, majd amikor másképpen nem állt módjában segíteni, akkor az oltóközpontban végzett munkájával tehermentesítette a kollégáit.

A hivatásában, a közéleti tevékenységében és magánemberként is példaértékű életet tudhat eddig is maga mögött.